zondag 28 oktober 2012

Kaart Kaukasus en Elbroes, scheiding Europa en Azië

Kaart Kaukasus: CIA
Met Kaukasus kan een gebergte in de Russische Federatie, Georgië, Armenië en Azerbeidzjan worden aangeduid, maar ook een gebied dat het Kaukasus gebergte en het omringende laagland beslaat.

De Kaukasus als gebied strekt zich uit over de landen Armenië, Georgië, Azerbeidzjan en Rusland. Een aantal republieken van de Russische Federatie ligt in het gebied.

Op politiek vlak wordt de Kaukasus-regio ingedeeld in een noordelijk en een zuidelijk deel, respectievelijk Ciskaukasus en Transkaukasus.

De regio telt meer dan vijftig verschillende volken

Gebergte
De Kaukasus als gebergte is een hooggebergte op de scheiding van de werelddelen Europa en Azië. Deze werelddelen samen worden ook wel aangeduid als het continent Eurazië.

Het gebergte strekt zich uit tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee, van het schiereiland Taman bij de Zwarte Zee tot het schiereiland Apsjeron bij de Kaspische Zee.

Enerzijds zijn er indelingen waarin de Kaukasus in zijn geheel gerekend wordt tot Azië, anderzijds wordt het als de grens beschouwd tussen het uiterste zuidoosten van Europa en het westen van Azië.

Het gebergte is van westnoordwest naar oostzuidoost 1.280 kilometer lang en tot 225 kilometer breed en heeft een oppervlakte van 83 695 km2.

Talrijke bergtoppen komen uit boven de sneeuwgrens. De Kaukasus staat bekend onder de naam “Gebergte van de duizend toppen”.

Elbroes en hoogste toppen
In de Kaukasus ligt de Elbroes. Deze berg is met een hoogte van 5.642 meter de hoogste berg van Europa.

De Elbroes ligt in het westelijk deel van de Kaukasus, in de Russische republieken Karatsjaj-Tsjerkessië en Kabardië-Balkarië, bij de grens met Georgië.

Het is een dode vulkaan uit het Boven-Tertiair, met twee toppen, van 5.642 en 5.621 meter hoogte. Er is een kratermeer en er zijn gletsjers. Belangrijk voor de regio zijn toerisme en alpinisme.

De andere hoogste toppen in de Kaukasus zijn de Dychtau, (hoogt 5.203 meter, in Rusland), Schchara (5.201 m in Georgië), Koschtan Tau (5.150 m, Rusland), Pik Puschkin (5.100 m, Rusland).

De Dschangi (5.058 m, op de grens van Rusland en Georgië), Kasbek (5.047 m, Georgie), Mischirgi (5.025 m, Rusland), Katyn (4.974 m, Rusland.

Twee bergketens
De Kaukasus bestaat uit een tweetal bergketens. Dit zijn de hoge Grote Kaukasus en de Kleine Kaukasus.

Grote Kaukasus
De Grote Kaukasus strekt zich vanuit het oosten in zuidoostelijke richting uit van het natuurreservaat de Westelijke Kaukasus, bij het Russische Sotsji, tot aan de noordoostelijke kust van de Zwarte Zee, tot iets voor de Azerbeidzjaanse stad Bakoe aan de Kaspische Zee.

In de Grote Kaukasus worden vier gebieden onderscheiden. Dit zijn de Westelijke Kaukasus met de Zwarte- Zee- Kaukasus, van de Zwarte Zee tot aan de berg Fisjt (1852 m), en het Abchazisch Gebergte, van Fisjt tot aan de bronnen van de Koeban.

Het tweede gebied is de Centrale Kaukasus, waartoe het Terekgebergte behoort. Hiertoe behoort de Elbroes, met een hoogte van 5.642 meter de hoogste berg van Europa.

Het derde gebied is de Dagestanische Kaukasus. Het is het sterkst gelede deel van het gehele gebergte. De passen zijn uitermate steil en moeilijk begaanbaar.

De Kaspische Kaukasus, van Babadag naar het schiereiland Apsjeron, is het vierde gebied waarin de Grote kaukasus wordt onderscheiden. Hier komt het nergens boven de sneeuwgrens en neemt het naar het oosten toe snel af in hoogte.

Kleine Kaukasus
De Kleine Kaukasus omvat het gebergte dat zich uitstrekt van de Koera tot de Araks. De Kleine Kaukasus hangt met de Grote samen door de Meschet- en Trialetketens.

De hoogste top is hier met een hoogte van 4.090 meter de Aragats of Alagöz. Dit is een uitgedoofde krater. De bekende Bijbelse berg Ararat ligt ten zuiden van de Aragats.

Op de helling van de Kleine Kaukasus liggen verschillende meren. De vulkanen zijn uitgedoofd, maar aan hete zwavelbronnen en regelmatig voorkomende aardbevingen valt de onderaardse werking van de vulkanen in het gebied nog te bemerken.

Gebied Kaukasus
Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie zijn de drie Kaukasische republieken Georgië, Armenië en Azerbeidzjan in 1991 onafhankelijke landen geworden.

Tot de Kaukasus horen momenteel ook zeven Russische autonome republieken en twee Russische territoria.

Republieken die tot de Russische Federatie horen zijn Adygea, Karatsjaj-Tsjerkessië, Kabardië-Balkarië, Noord-Ossetië, Ingoesjetië, Tsjetsjenië, Dagestan.

De twee territoria, of kraj, zijn Territorium (Kraj) van Stavropol en Territorium (Kraj) van Krasnodar.

Azerbeidzjan kent in de Kaukasus de republiek Nachitsjevan en de autonome provincie Nagorno-Karabach, welke de facto onafhankelijk is.

In Georgië liggen de republiek Abchazië, die de facto onafhankelijk is, de republiek Adzjarië, en de autonome provincie Zuid-Ossetië, welke de facto onafhankelijk is.

Kaart Kaukasus en Centraal-Azië
De Kaukasus is een gebied op de grens van Azië en Europa.

Kaart Kaukasus en Centraal-Azië: CIA